Yuko

yuko

Titel: Yuko
Författare: Jenny Milewski
Förlag: Styxx fantasy
Utgivningsår: 2015

Handling: Malin pluggar ekonomi i Lindköping och har äntligen fått ett rum i en studentkorridor. Där trivs hon ganska, tills hon får höra att den japanska utbytesstudenten Yuko som bodde i hennes rum innan tog livet av sig i badkaret.

Malin börjar ha märkliga mardrömmar, hittar svarta hårstrån på underliga ställen och dörrar tycks stängas av sig själva. Till en början går det ändå att hitta logiska förklaringar till de flesta händelserna, men Malin blir allt säkrare på att det är Yuko som försöker säga dem något. Malin känner en speciell samhörighet med Yuko, eftersom hon själv är adopterad från Korea, och hoppas att det finns ett sätt att hjälpa henne. Saker och ting blir snabbt värre och historien blir allt mörkare…

Omdöme: Det här är en perfekt blandning mellan japansk och västerlänsk skräck. Den är riktigt kuslig och välskriven. Det märks att författaren har gjort mycket research, för historien är verkligen trovärdig trots de övernaturliga inslagen. Boken innehåller många målande och ibland smått obehagliga beskrivningar. Jag skulle verkligen rekommendera boken till alla som gillar skräck och japansk kultur, men även till dem som inte tidigare förstsått sig på japansk skräck.

Kulturkrockar och rasism är dessutom två teman som tas upp på ett bra sätt. Både Malin och läsaren får under berättelsens gång bättre grepp om japansk kultur. Konstigt nog vet Malin varken vad sushi är för något eller vem Hello Kitty är. Berättelsen utspelar sig i början av 90-talet, fast jag tror ändå att de flesta kände till sushi och Hello Kitty även på den tiden. I för sig kan Malins brist på kunskap vara ett försök att skildra hur lite Malin faktiskt vet om asiatisk kultur, trots att hon kommer därifrån.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s