A little princess

 a littl princess

Titel: A little princess
Svensk titel: En liten prinsessa
Författare: Frances Hodgson Burnett
Utgivningsår: 1904

Handling: Sara Crewe växer upp i Indien med sin rike far och får allt hon önskar sig. Hon ser sig själv som en liten prinsessa, trots att hon inte alls är kunglig. För att få en bra utbildning måste Sara flytta till England, där hon börjar på Miss Minchin’s Seminary for Girls. På seminariet får hon det största rummet, en egen maid och blir fortfarande behandlad som en prinsessa. Miss Minchin är ungefär lika trevlig som Dolores Umbridge och låter bara Sara hållas eftersom hennes pappa är förmögen.
Trots att Sara är bortskämd har hon ett hjärta av guld. Hon delar med sig av sina fina leksaker till de andra eleverna och smugglar med sig extra mat till tjänarflickan Becky. En av Saras bästa egenskaper är hennes enorma fantasi och hon hittar alltid på nya berättelser för sina vänner. Allt är som en lycklig saga tills det förfärliga inträffar…

Omdöme: Jag älskade The secret garden av Frances Hodgson Burnett när jag var yngre och önskar att jag hade läst den här också. Men det går absolut att uppskatta den här boken som vuxen. Historien är lika varm som The secret garden och lever verkligen upp till sin status som klassiker. Den är underbar, har ett bra budskap och visar att med lite fantasi så kan vem som helst vara en prinsessa. Om det är någon bok som du borde läsa för dina barn är det verkligen den här.

Det enda negativa är att den är en smula(?) rasistisk, vilket jag tyvärr inte tänkte på förrän någon annan påpekade det. Den skrevs förstås för ett århundrande sedan, men som läsare bör man ändå vara uppmärksam på bokens problematiska sidor, speciellt om det är en bok man vill läsa högt för ett barn.

A little princess går att läsa gratis på Project Gutenberg, men för den föredrar fysiska böcker finns den i massor av fina omslag, t.ex. ingår den i Puffin in Bloom Collection.

Förresten, är det bara jag som tycker att det här omslaget är typ läskigt?:

läskig skit

Det är ju faktiskt en barnbok och inte skräck. Jämför med det övre omslaget liksom!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s